«Ο μικρός Έγιολφ»
Χέντρικ Ίψεν
Θέατρο ΘΟΚ - Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»

Ο επίδοξος συγγραφέας Αλφρεντ παντρεύεται την πλούσια κτηματία Ρίτα Άλμερς, προσδοκώντας ότι θα του εξασφαλίσει οικονομική άνεση ώστε να μπορέσει να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Το ζεύγος αποκτά ένα αγόρι, τον Έγιολφ. Η κτητική Ρίτα απαιτεί να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του άντρα της, με αποτέλεσμα να παραμελεί το βρέφος της. Από ένα περιστατικό ανεξέλεγκτου πάθους μεταξύ του ζευγαριού προκύπτει ένα ατύχημα που αφήνει το παιδάκι ανάπηρο.
Η αδερφή του Άλφρεντ, η Άστα, για την ακρίβεια η ετεροθαλής αδερφή του, τους επισκέπτεται συχνά και φροντίζει τον μικρό Έγιολφ. Η Άστα, κρυφά ερωτευμένη με τον Άλφρεντ, ζει με τον ανομολόγητο πόθο της. Με την παρότρυνση της ζηλιάρας Ρίτας, δέχεται το έντονο φλερτ του μηχανικού Μπόρκιεμ και την πρόταση του για γάμο. Στο μεταξύ ο μικρούλης Έγιολφ, παραμελημένος από τους γονείς του, μεγαλώνει με μόνη του παρέα τη γιαγιά του (κατά την εκδοχή του Λάρσον). Ένα της παραμύθι για μια μεσαιωνική ποντικομαμή, που «γήτευε» με τον αυλό της τα ποντίκια, οδηγώντας τα στη θάλασσα, θα οδηγήσει στο τραγικό γεγονός που θα πυροδοτήσει τη μέχρις εσχάτων σύγκρουση ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες του έργου.
Στο αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν Ο μικρός Έγιολφ, το εμμονικό ερωτικό πάθος και η μονομανής αγάπη αποτελούν την αιτία και αφορμή για τα όσα θα βιώσει ο μικρός Έγιολφ από τη βρεφική του ηλικία. Η απερισκεψία και αμέλεια των γονέωνπου οδηγεί, ακούσια ή εκούσια, στην κακοποίηση των ίδιων τους των παιδιών, ενίοτε και στο θάνατό τους, είναι ένα οικείο θέμα παντός καιρού, που όταν αυτό βγαίνει στην επιφάνεια αναπόφευκτα συγκλονίζει το υγιές κομμάτι της κάθε κοινωνίας. Παρόλο που το, εν μέρει, αυτοβιογραφικό, έργο του σπουδαίου Νορβηγού δραματουργού παίζεται σπάνια, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο σε κάθε χώρα και εποχή για όλα όσα πραγματεύεται. Ενοχές, απωθημένα, αμφιβολίες και κρυμμένα μυστικά πυροδοτούν μέχρις εσχάτων τις συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες του έργου, που ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» το Μάρτιο.
Για τον διακεκριμένο Σουηδό σκηνοθέτη Στέφαν Λάρσον, Ο μικρός Έγιολφ είναι ένα έργο βαθιά προσωπικό. Η ταύτισή του Στέφαν Λάρσον με το έργο είναι αναπόφευκτη αφού η τραγική απώλεια ενός παιδιού αποτελεί «κοινό βίωμα» με τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου. Στη διασκευή του, ο Λάρσον προσάρμοσε τις προσωπικές, δικές του εμπειρίες, σκηνοθετώντας μία μοντέρνας αισθητικής παράσταση που αναδεικνύει τις λεπτές αποχρώσεις του έργου, παραμένοντας ωστόσο πιστή στην ουσία και τις προσδοκίες του συγγραφέα. Μελετητής και γνώστης του ιψενικού έργου, και με περισσότερες από 50 σκηνοθεσίες έργων από όλο το φάσμα της δραματουργίας, ο Στέφαν Λάρσον σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, έχοντας μια δυνατή καλλιτεχνική ομάδα να τον πλαισιώνει.
Ο μικρός Έγιολφ, έργο της ώριμης περιόδου του Χένρικ Ίψεν, συμπυκνώνει όλα εκείνα που διαχρονικά τον απασχόλησαν: τον έρωτα ως ψευδαίσθηση και αφορμή μεγάλων δεινών, το νόημα της ύπαρξης, την αναζήτηση ταυτότητας και τα ζητήματα ηθικής - όλα αυτά που συχνά οδηγούν στην ανθρώπινη τραγωδία. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο οικογενειακό δράμα ποιητικού ρεαλισμού που έχει στο επίκεντρο το γνωστό ιψενικό τρίγωνο. Ο προτεστάντης Ίψεν αναπόφευκτα πραγματεύεται έννοιες όπως αυτές του καθήκοντος, της ενοχής, της τιμωρίας και του ελέους.
Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Stefan Larsson
Σκηνικά: Sven Haraldsson
Kοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σύμβουλος οπτικών μέσων: Torben Lendorph
Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Συνεργάτιδα Σκηνοθέτιδα: Μάγια Κυριαζή
Ζωντανή κινηματογράφιση-Χειρισμός κάμερας: Νεφέλη Κεντώνη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αντρέας Κουτσόφτας, Μαρίνα Μακρή, Λένια Σορόκου, Ανδρέας Τσέλεπος
Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 14 ετών.
Περιοδεία
Υπερτιτλισμένες Παραστάσεις
-
11 Απριλίου 2025 (αγγλικά και τουρκικά)
-
12 Απριλίου 2025 (ελληνικά)
-
2 Μαΐου 2025 (αγγλικά και τουρκικά)
Ο ΘΟΚ ενημερώνει τους θεατές ότι η παράσταση ξεκινάει ακριβώς την προβλεπόμενη ώρα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης η είσοδος στην παράσταση δεν είναι δυνατή. Το αντίτιμο του εισιτηρίου δεν επιστρέφεται.
Διευκόλυνση Θεατών για παραστάσεις του ΘΟΚ | Χώρος Στάθμευσης Οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.
Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00..Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων.
Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.
Άλλοι προτεινόμενοι χώροι στάθμευσης
Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο και τα Γραφεία του ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:
Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)
Για τις θέσεις ΑΜΕΑ παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ταμείο ΘΟΚ στο 77 77 27 17.