Cyprus Theatrical Organisation

Εργαστήρια της Τετάρτης

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Τα εργαστήρια της Τετάρτης του ΘΟΚ, αγαπημένη συνήθεια πια, επανέρχονται, με φυσική παρουσία και αυτό το δίμηνο έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένη θεματική.

Χαρακτηριστικό των Εργαστηρίων της Τετάρτης είναι πως έχουν πάντα ως αφετηρία για το σχεδιασμό τους τις ανάγκες που παρατηρούμε γύρω μας, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία μας με το θέατρο να έρχεται να λειτουργήσει ως γιατρικό και αντίδοτο στα όσα μπορεί να τη βασανίζουν. Τα πρόσφατα φαινόμενα άσκησης υπέρμετρης βίας, έλλειψης σεβασμού στον άνθρωπο, μη αποδοχής της διαφορετικότητας γύρω μας, οι πόλεμοι που μαίνονται και όλα όσα γίνονται καθημερινά ζωγραφίζοντας άγριες κοινωνίες, φανερώνουν την ανάγκη ενίσχυσης ικανοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η κατανόηση, η αγάπη, η εκτίμηση της διαφορετικότητας. Με αυτό το στόχο προγραμματίζουμε φέτος 9 εργαστήρια ξεχωριστά, τις Τετάρτες του Οκτώβρη και του Νιόβρη, που θα στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τους συμμετέχοντες παρέχοντας τους γνώσεις-αντίδοτο στην αγριότητα των καιρών.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές του θεάτρου να αναπτύξουν ικανότητες και δυνατότητες, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν ως μια ένεση βοήθειας για να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους τη βία, τον εκφοβισμό, την έλλειψη ευγένειας και σεβασμού, για να μπορέσουμε να ακούμε καλύτερα, να καταλαβαίνουμε καλύτερα, να διαχειριζόμαστε τα θέματα πιο αποτελεσματικά, πιο ανθρώπινα.


5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Από τον κύκλο στον κενό χώρο

Mohammed Awwad

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσει κάποιος το φόβο όταν βρίσκεται μπροστά σε κοινό, είναι το χιούμορ. Ένα γελάκι ή μια αυθόρμητη αντίδραση μπορεί να μεταμορφώσει το προσωπικό μας άγχος σε νοητική και ψυχολογική δύναμη που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το κοινό μας χωρίς αυτολογοκρισία ή φόβο πως θα κριθούμε.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και σε όσους αναζητούν την προσωπική ανάπτυξη μέσω της κωμωδίας.

Στην κωμωδία, μερικές απλές τεχνικές θεάτρου μπορούν να μας μετατρέψουν από κάποιον που κάθεται στη γωνία σε κάποιον που είναι το κέντρο της προσοχής. Το θέατρο έχει να κάνει με το παιχνίδι και το παιχνίδι είναι πάντα ένας διασκεδαστικός τρόπος για να απελευθερώνουμε ενέργεια, να διασκεδάζουμε και ταυτόχρονα να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές μας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Είναι επίσης ένας χρήσιμος τρόπος για τους συγγραφείς ή οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να διερευνήσει τη βάση του ελεγχόμενου αυθορμητισμού ως μέσο ερμηνείας του χιούμορ.

Ο Μοχάμεντ ’ουαντ είναι Clown teacher και δάσκαλος δημοτικής χρησιμοποιώντας το θέατρο ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.

Αριθμός συμμετεχόντων: 14-20 άτομα


12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

«Ας μιλήσουμε για τον Αλέξη»
Η χρήση του εφαρμοσμένου θεάτρου στη διερεύνηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

Χρίστος Χαρίτου

Το εργαστήρι είναι βιωματικό, με αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτή και συμμετεχόντων και κινείται σε δύο επίπεδα: α) Μέσα από αλλληλεπιδραστικές δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων γίνεται προσπάθεια για αποδόμηση στερεοτύπων που αφορούν στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, και β) δίνει εργαλεία στους/στις συμμετέχοντες/ουσες που βασίζονται στη μεθοδολογία του εφαρμοσμένου θεάτρου για χρήση τους με τους/τις μαθητές/τριές τους.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ο Χρίστος Χαρίτου είναι εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης με ειδικότητα στο Εφαρμοσμένο Θέατρο και με Διδακτορικό τίτλο σε Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10-25 άτομα


19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Από το Εγώ στο Εμείς, μια Βαλίτσα Δρόμος: ταξίδι στην (επί)γνωση του Εαυτού και την (ανά)γνωση του αλλου

Στέλια Δημητρίου Μιχαηλίδου

Το παρόν εργαστήρι επιχειρεί μέσα από θεατρικές συμβάσεις, τεχνικές αφήγησης και δράματος να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στο Εγώ και στο Εμείς, ενώνοντας τον Εαυτό με τον ’λλο. Στον αντίποδα της απομόνωσης και της απόστασης των τελευταίων ετών γίνεται μια προσπάθεια γεφύρωσης αποστάσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο με κοινωνικές προεκτάσεις και ειδικές διασυνδέσεις που αφορούν σε θέματα όπως ετερότητα/ξενότητα, προκατάληψη.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, και άτομα τα οποία ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Επίσης αφορά οποιονδήποτε αναγνωρίζει στη θεατρική τέχνη τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό και το περιβάλλον τους

Η Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση), με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20 άτομα


26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Υφαίνοντας τραγούδια και ιστορίες - Βρίσκοντας την δύναμη και την ελπίδα μέσα στο χάος της σύγχρονης ζωής

ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛ

Ένα εργαστήρι βιωματικής εξερεύνησης της σοφίας που κρύβεται στην άυλη μας κληρονομιά, στις αρχαίες ιστορίες και τα αρχέγονα τραγούδια. Ελάτε για να γευτείτε το γιατρικό που άφησαν για εμάς οι πρόγονοι μας, ένα γιατρικό που θεραπεύει, ενδυναμώνει, φέρνει αναγέννηση εν μέσω του χάους. Μέσα από αφήγηση, ενσάρκωση, φωνή και σώμα θα ξεκλειδώσουμε την δύναμη και την ελπίδα.

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η Ελένη Μιχαήλ είναι μέντορας και εμψυχώτρια, αφοσιωμένη στο να υφαίνει ιερούς χώρους στους οποίους οι άνθρωποι μεταμορφώνονται.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα


2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Αντιρατσιστικό Θέατρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το θέατρο μπορεί και οφείλει να είναι ένα μέσο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Το Αντιρατσιστικό Θέατρο είναι ένα εργαστήρι που ξεκινά με αφετηρία την Ποίηση και χρησιμοποιεί έπειτα το μονοπάτι του Εφαρμοσμένου Θεάτρου ώστε οι συμμετέχοντες να ευαισθητοποιηθούν και να ενδυναμωθούν για αντιμετώπιση ρατσιστικών συμβάντων στην καθημερινή τους ζωή. Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθεί το Θέατρο της Απελευθέρωσης του Augusto Boal καθώς και ποιήματα διαφόρων ποιητών όπως Μπρεχτ, Χικμέτ, Ώντεν, Λειβαδίτης, Αναγνωστάκης, Γώγου, Χριστιανόπουλος, Niemöller κ.α.

Απευθύνεται σε όλους/όλες - στο κάθε άτομο που επιθυμεί να γίνει φορέας κοινωνικής αλλαγής σε μια εποχή που παρατηρείται παγκοσμίως άνοδος εξτρεμιστικών και ακροδεξιών τάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, ψυχοθεραπευτής και ποιητής.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα


9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

«Τί είναι η φιλία; Βάζοντας τα όρια μου»-βασίζεται στην ιστορία του Oscar Wilde «Ο πιστός φίλος». Προσωπική αλλαγή από το μίσος στην αγάπη και την αποδοχή του διαφορετικού

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΗ και ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΑΤΣΑΡΗ

Μέσα από το ρεαλιστικό παραμύθι του "Ο πιστός φίλος'', ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός Oscar Wilde καλεί τα παιδιά να σκεφτούν και να διαμορφώσουν τη δική τους στάση. Οι εμψυχώτριες ξεναγούν τους συμμετέχοντες/ουσες σε ένα κόσμο εννοιών και πανανθρώπινων αξιών που μέσα από αυτό το βιωματικό εργαστήρι που συνδυάζει δημιουργικά τις αρχές της φιλοσοφίας για παιδιά (ΦγΠ), τις τεχνικές αφήγησης και θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση γίνονται κατανοητές και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team leaders και άτομα που εργάζονται σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Η Μαρίνα Κατσαρή είναι Αφηγήτρια / Θεατροπαιδαγωγός με ειδικότητα στην αφήγηση και το Δράμα και Θέατρο στην εκπαίδευση και έχει εμπειρία στην εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες.

Η Ρεβέκκα Κατσαρή είναι Παιδαγωγός με ειδικότητα στην Μουσική και έχει εμπειρία στην εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 24 άτομα


16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Παιδί-πρόσφυγας: από την ενσυναίσθηση, στην ανθεκτικότητα και την προσφορά

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Μέσα από θεατρoδραματικές τεχνικές, στρατηγικές και συμβάσεις που καλλιεργούν την ενεργό ακρόαση και την ενσυναίσθηση, προσεγγίζουμε τα βιώματα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του παιδιού-πρόσφυγα. Αξιοποιούμε εργαλεία συναισθηματικής διαχείρισης, ψυχικής ανθεκτικότητας και προώθησης του σεβασμού, της ευγένειας, της αποδοχής και της προσφοράς προς τον κάθε μοναδικό συνάνθρωπό μας

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (όλων των βαθμίδων), ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, καλλιτέχνες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η Δήμητρα Σωκράτους είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Ειρήνη. Συντονίζει πολυκοινοτικά προγράμματα κι εμψυχώνει εργαστήρια για παιδιά, νέους κι εκπαιδευτικούς

Αριθμός συμμετεχόντων: 8-25 άτομα


23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

FLOW FALL and FLY (F.F.F.) Ή Πώς το πάτωμα μπορεί να γίνει φίλος και η βαρύτητα εφαλτήριο για πετάγματα στον αέρα

ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πώς το σώμα αντιστέκεται στη βαρύτητα, πως αφήνεται στη βαρύτητα.

Πώς το σώμα συνομιλεί, έρχεται σε επαφή με το πάτωμα χωρίς να συγκρούεται αλλά αναπτύσσει μία φιλική, σχεδόν τρυφερή σχέση!

Πώς τα σώματα συνομιλεί με τα άλλα σώματα, πως αφήνεται, πως ακολουθεί ή πως επιβάλλεται.

Πώς το πάτωμα γίνεται σύμμαχος και μας στηρίζει ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ένας σωματικός διάλογος!

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές χορού καθώς και άλλους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών με εμπειρία και γνώση του σύγχρονου χορού.

Ο Φώτης Νικολάου είναι χορογράφος/χορευτής/δάσκαλος χορού με ειδικότητα στο σύγχρονο χορό.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20 άτομα.


30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

«Περί Διαμεσολάβησης»-Δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείριση συγκρούσεων στον σχολικό χώρο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥ

Το εργαστήρι είναι βιωματικό με αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών και του εκπαιδευτή και κινείται σε δύο επίπεδα: α) Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, θεατρικές συμβάσεις και παιχνίδια ρόλων, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας και β) μέσα από παρουσίαση διαφόρων σεναρίων και εξάσκησης σε δομημένες διαδικασίες οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή/τριας για επίλυση συγκεκριμένων συγκρούσεων που εμφανίζονται στον σχολικό χώρο.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ο Χρίστος Χαρίτου είναι εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης με ειδικότητα στο Εφαρμοσμένο Θέατρο και με Διδακτορικό τίτλο σε Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10-25 άτομα


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ταμείο ΘΟΚ: 77772717
Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης: 22864320/321
mmaleni@thoc.org.cy | nmourouzi@thoc.org.cy
Τα εργαστήρια διεξάγονται Τετάρτη απόγευμα, 16:00-19:00 στο Κτίριο ΘΟΚ.
Στους συμμετέχοντες δίνεται δίπλωμα συμμετοχής.
Κόστος συμμετοχής: €10 ανά εργαστήρι. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Επιμέλεια Εργαστηρίων: Μαρίνα Μαλένη, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ