Cyprus Theatrical Organisation

ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη

ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη
Καλοκαίρι 2024
10 - 31 Ιουλίου 2024

Οι Φοίνισσες, έργο της όψιμης περιόδου του Ευριπίδη, γράφτηκαν πιθανώς μεταξύ 410 και 409 π.Χ. στα τελευταία ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, λίγο μετά τη σύντομη αλλά τραυματική περίοδο του ολιγαρχικού πραξικοπήματος και της Αρχής των Τετρακοσίων. Ένα δράμα με πλούσια θεατρική πλοκή, που σκιαγραφεί την κληρονομιά του τραύματος του πολέμου από γενιά σε γενιά, ρίχνοντας φως στις έννοιες της συμφιλίωσης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας.
 
Η δράση του έργου τοποθετείται στην πολιορκημένη Θήβα. Οι επτά Αργείοι στρατηγοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη υπό τις οδηγίες του εξόριστου Πολυνείκη, ενώ ο αδελφός του, ο Ετεοκλής, έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Λίγο πριν ξεσπάσει η μάχη, η Ιοκάστη επιτυγχάνει ανακωχή και συνάντηση των δύο γιων της, με στόχο τη συμφιλίωση και την αποφυγή του πολέμου. Όμως η κατάρα του πατέρα τους, του Οιδίποδα, τον οποίο οι δυο αδελφοί φυλάκισαν για να κρύψουν την ντροπή της αιμομιξίας, απειλεί να τους οδηγήσει σε αμοιβαία αδελφοκτονία. Στο καμίνι του πολέμου η νεαρή Αντιγόνη ενηλικιώνεται βίαια, ενώ ο μικρός γιος του Κρέοντα, ο Μενοικέας, γίνεται παράδειγμα αυταπάρνησης. Στο έργο η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια, αλλά οι ηγέτες της πόλης, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Η τραγική πτώση του οίκου των Λαβδακιδών παρουσιάζεται ακόμα πιο οικτρή καθώς αντιπαραβάλλεται με τις αναφορές του Xορού στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.
 
Η πρωτοποριακή ευριπίδεια δραματουργία συμπυκνώνει σε ένα έργο όλες τις γνωστές πτυχές του Θηβαϊκού κύκλου, καθώς και αρκετές καινοτομίες. Τι θα γινόταν αν η αδελφοκτονία μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο πόλεμος μπορούσε να σταματήσει, αν οι παρεμβάσεις της Ιοκάστης και της Αντιγόνης λύτρωναν τον οίκο από τα κακά της αδελφοκτονίας, του πολέμου, του μιάσματος και της ύβρεως;
 
Ταυτότητα Παράστασης
 
Μετάφραση: Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικά: Δημήτρης Αληθεινός
Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Μουσική-Ηχοτοπία: Αντώνης Αντωνίου
Μουσική-Μουσική διδασκαλία Χορικών: Γιάννης Κουτής
Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Video art: Άρτεμις Ευλογημένου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη
Βοηθός ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου
 
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Προκόπης Αγαθοκλέους, Δημήτρης Αντωνίου, Αλεξία Αλέξη, Θανάσης Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρίνα Μανδρή, Μαρία Μασώνου, Γιάννης Μίνως, Νεοκλής Νεοκλέους, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Κύνθια Παυλίδου, Θέμις Ππόλου, Λουκάς Προκοπίου, Σπύρος Σταυρινίδης, Στέλα Φυρογένη, Άννη Χούρη, Μυρσίνη Χριστοδούλου
 
Υπερτιτλισμένες Παραστάσεις
 • 11 Ιουλίου 2024 (ελληνικά)
 • 12 Ιουλίου 2024 (αγγλικά και τουρκικά)
 • 19 Ιουλίου 2024 (αγγλικά και τουρκικά)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Αμφιθέατρο Μακάριος Γ', Σχολής Τυφλών
10 -11 - 12 - 13 Ιουλίου 2024

ΛΕΜΕΣΟΣ
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
19 - 20 Ιουλίου 2024

ΠΑΦΟΣ
Αρχαίο Ωδείο Πάφου
24 Ιουλίου 2024

ΛΑΡΝΑΚΑ
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο
27 Ιουλίου 2024
(στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2024)

ΔΕΡΥΝΕΙΑ
Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας
31 Ιουλίου 2024

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο ΘΟΚ ενημερώνει τους θεατές ότι η παράσταση ξεκινάει ακριβώς την προβλεπόμενη ώρα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης η είσοδος στην παράσταση δεν είναι δυνατή. Το αντίτιμο του εισιτηρίου δεν επιστρέφεται.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
17€ κανονικό
8€ μειωμένο εισιτήριο

Μειωμένο εισιτήριο ισχύει για ανέργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας.

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 • ΠΑΦΟΣ
  Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, 21:00 ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη ΠΑΦΟΣ - ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη Αρχαίο Ωδείο Πάφου ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔιαθεσιμότητα:    
 • ΛΑΡΝΑΚΑ
  Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, 21:00 ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη ΛΑΡΝΑΚΑ - ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔιαθεσιμότητα:    
 • ΔΕΡΥΝΕΙΑ
  Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, 21:00 ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη ΔΕΡΥΝΕΙΑ - ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ του Ευριπίδη ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔιαθεσιμότητα:    
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ